Heeft u vragen? Stuur dan een mail naar info@gbbergen-nh.nl

Zorg & Welzijn / Verkiezingsprogramma

Zorg & Welzijn / Verkiezingsprogramma
20/01/2018 gbbergen

Zorg & Welzijn / Verkiezingsprogramma

  • Betere besteding gelden
  • Eén contactpersoon per cliënt
  • Klantgericht maatwerk
  • Extra middelen jeugdzorg
  • Sociale teams zijn ‘spin in het web’
  • Voorkomen van vereenzaming

———————————————-

Wij zien mogelijkheden tot een betere besteding van de gelden door het mes te zetten in de staffuncties en kiezen voor de uitvoering. Het is van belang dat er meer nadruk wordt gelegd op een goede en vooral efficiënte uitvoering. Het gaat erom dat er zo klantgericht mogelijk wordt gewerkt; uitgangspunten zijn de vragen van de klant/inwoner en dan maatwerk leveren. We gaan werken aan een cultuuromslag. Niet de eigen organisatie staat centraal maar de inwoners en hun belangen.

Echt maatwerk leveren betekent ook oplossingen/ideeën van de inwoners zelf meenemen in de afweging. Dat is vaak meer efficiënt en kostenbesparend.

Binnen de BUCH is gekozen voor een integrale aanpak van het sociale domein. Dat bekent dat er bij vragen van inwoners gekeken wordt naar samenhang. Bijvoorbeeld werk en inkomen plus wonen kunnen één geheel vormen, maar ook opvoedingsproblematiek, wonen en werk kunnen in samenhang worden bekeken. In de gemeenten zijn de sociale teams de spin in het web. Zij kennen de wegen en lijnen. De wijkverenigingen spelen daarin ook een rol. Goed gemeentelijk contact en stimuleren van wijk- en buurtinitiatieven zijn belangrijk.

Sociale teams krijgen meer vrijheid en dragen ook de verantwoordelijkheid voor de uitvoering. Zij moeten meer budgetruimte krijgen om snel te kunnen handelen. Wij willen naar een variabele eigen bijdrage. Tevens willen wij een maximumbudget per inwoner beschikbaar hebben. Binnen het totaalbudget is er vrijheid (bestedingsruimte) voor de teams.

Bij de jeugdzorg moet er alles aan worden gedaan om de wachtlijsten weg te werken. Er moeten daarbij extra middelen worden ingezet. Langduriger contracten met innoverende instellingen met daaraan gekoppelde inspanningsverplichtingen kunnen daarvoor zorgen.

Toeleiding naar werk moet zo snel mogelijk worden opgepakt.

Bij vergunninghouders moeten zaken als inburgeren, woonruimte en werk naast elkaar worden opgepakt met het oog op snelle integratie.

Het voorkomen van vereenzaming wordt nu erkend als een taak die de gemeente op moet pakken. Dat kost geld. Dus zal hiervoor ook in de begroting ruimte gemaakt moeten worden.

———————————————-

Daarom willen wij

  • Voldoende betaalbare thuiszorg en schoonmaakhulp bieden om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen
  • Een eigen bijdrage die variabel is en aangepast kan worden bij wijziging van de omstandigheden van de inwoner
  • Werken met één contactpersoon per cliënt, zodat alles overzichtelijk wordt
  • Dat initiatieven voor zorgcoöperaties in wijken/buurten worden gestimuleerd
  • Zorgen voor aangepaste arbeidsplaatsen; dat is ook inspanningsverplichting gemeentegelden reserveren ter voorkoming van vereenzaming

———————————————-